BUDÚCNOSŤ EURÓPSKEHO VČELÁRSTVA

https://blesabee.online/buducnost-europskeho-vcelarstva/

KONFERENCIA ZAMERANÁ NA AKTUÁLNE TÉMY Z OBLASTI ZDRAVIA A VITALITY VČIEL

Prvou osobitnou oblasťou je biológia a správanie sa invazívneho predátora sršňa ázijského, Vespa velutina nigrithorax, ktorý sa z Ázie do Európy dostal okolo roku 2006 cez francúzske územie. Jeho výskyt je hlásený v južných štátoch Európy. Avšak hniezdo sa objavilo už aj v Nemecku. Sršeň ázijský predstavuje vysoké riziko osobitne pre včely medonosné, nepohrdne ani inými druhmi európskeho hmyzu, nakoľko nemá prirodzeného predátora.

Druhou významnou témou konferencie sú nové skutočnosti v správaní sa iného ázijského predátora, roztoča Varroa destructor, ktorý v posledných rokoch významnou mierou prispieva k vysokým úhynom včiel. Ako sa adaptoval a zmenil svoje správanie sa voči svojmu hostiteľovi, a prečo je dnes dôležité aplikovať nechemické spôsoby jeho tlmenia vo včelstvách bude predmetom diskusie s pozvanými odborníkmi.

Treťou dôležitou témou konferencie je budúcnosť európskeho včelárstva z pohľadu globálneho obchodu so včelami a včelími produktmi, kde Európa stráca svoje postavenie oproti ázijským a juhoamerickým firmám.

Spolu s mojim tímom sa tešíme na Vás 7. marca 2020 v priestoroch hotela NH Bratislava Gate One – Prvý včelí hotel v Bratislave.

Helena Proková
Koordinátorka konferencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *